Entrada anterior
Fotos, imatges i drets d'autor
Entrada següent
Estratègies de màrqueting: optimització de pàgines web (II)

Estratègies de màrqueting: optimització de pàgines web (I)

SEO

Bona part de les visites que reben les pàgines web provenen dels motors de recerca d'Internet, sobretot de Google. Per això, la presència de les webs dins d'aquests cercadors és molt important. Per obtenir el màxim de visites dels cercadors, es poden seguir unes tècniques i estratègies, que es coneixen amb l'acrònim anglès de SEO (Search Engine Optimization). Per no estendre'm avui parlaré de la primera passa del procés d'optimització: la selecció de les paraules clau.

Selecció de les paraules clau més apropiades

A l'hora d'optimitzar una pàgina web per als cercadors, el primer que se sol fer és determinar quines paraules o frases són les més rellevants i apropiades per als serveis o la informació que ofereix la web. Per exemple, si volem optimitzar una pàgina que ofereix serveis legals, el primer que hauríem de fer és reflexionar sobre quines paraules o frases utilitzarien les persones que cerquen els nostres serveis: “advocats”, “dret”, “legal”, “plets”? El primer que farem serà seleccionar unes quantes paraules o frases a partir de la nostra intuïció. També podem demanar als nostres usuaris i clients quines paraules emprarien ells per trobar els serveis que oferim. A la xarxa, existeixen diverses eines que ens poden orientar sobre quines són les paraules o frases relacionades amb el nostres serveis que la gent cerca més vegades als motors de recerca.

Eines per seleccionar les millors paraules clau

Overture, empresa de Yahoo, ofereix una eina molt útil anomenada Keyword Selector Tool, que permet escriure una paraula o frase elegida i obtenir un llistat de paraules o frases alternatives, amb el nombre de vegades que aquella cadena de text ha estat cercada durant el mes anterior. Així, si posem per exemple la paraula “legal”, ens diu que la paraula “legal” s'ha cercat 269398 vegades i ens proposa altres cadenes de text relacionades com ara , “advice legal”, “barely legal”, “form legal”, “legal service”, ordenades per nombre de vegades que hagin estat objecte de recerca. De seguida veiem que aquesta eina té moltes limitacions, especialment si ens dirigim a un sector de públic concret, ja sigui per llengua o localització.

Google, a través del seu sistema d'AdWords, ofereix altres eines capaces d'avaluar amb molta més precisió el valor de les paraules clau o cadenes de text. D'una banda, el Google AdWords Keyword Tool, ens permet interrogar el sistema sobre les paraules clau més cercades, filtrant els resultats per idioma i país. Aquí només obtindrem un llistat de paraules i frases, sense dades sobre el nombre de vegades que són cercades. No obstant, el sistema AdWords inclou una segona eina anomenada “Traffic estimator” que ens permet obtenir dades quantitatives molt aproximades. El càlcul es basa en la quantitat d'accessos que pots obtenir a través del sistema AdWords, però alhora serveix com a orientació sobre el nombre de vegades que la gent cerca cada paraula. La pega és que aquesta segona eina del sistema AdWords només es troba disponible per als usuaris registrats, a diferència del Google AdWords Keyword Tool que actualment és obert a tothom. Registrar-se en el sistema AdWords costa 5 dòlars.

Les paraules que finalment seleccionem com a més apropiades, ens serviran per donar contingut a la nostra web. Per exemple, si observem que una cadena de text és molt popular, com ara “dret administratiu” o “dret laboral”, ens convé crear una pàgina que tracti sobre aquest tema i situar de forma rellevant i semàntica aquesta cadena de text al títol i descripció de la web, a l'adreça o URL, com a h1, h2, hx, com a text dins dels paràgrafs, etc., etc. Posar les paraules clau tan sols al camp Keywords de les meta tags, no serveix per res. Parlaré sobre les meta tags i el valor semàntic dels elements de les pàgines web en un segon article. També dedicaré un altre article al Page Rank de Google i a d'altres qüestions relacionades.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed