Seguint la sèrie d'articles sobre optimització de pàgines web i després d'haver tractat el tema de l'elecció de les paraules clau i les adreces d'internet, en aquest tercer article parlaré sobre l'arquitectura de les webs.
L'arquitectura d'una web és molt important a l'hora de facilitar l'accés als robots indexadors i a qualsevol usuari. Cal emprar una jerarquia clara i que cada pàgina sigui accessible com a mínim des d'un enllaç estàtic. Tal com explicava a l'article sobre la importància de les URL, segons quines adreces dinàmiques poden dificultar l'accés als motors de recerca, especialment si inclouen un identificador de sessió com ara http://www.exemple.org?sid=cc4c8fc1ae. Els robots només poden indexar i incloure als seus resultats de recerca aquelles pàgines a les quals hi tenen accés. Presenten molts inconvenients les pàgines creades a partir de marcs o “frames”, així com els enllaços que es generen amb Java-script tipus “pop-ups”. Passa el mateix amb els enllaços que hi ha dins de les animacions Flash.
Són del tot recomanables els mapes o índexs d'enllaços de text, i quan sigui possible és preferible distribuir el contingut de la web en diferents pàgines, de manera que cada pàgina tracti de forma específica un tema en concret.
Una manera d'imaginar-nos a quin contingut tindrà accés un motor de recerca és visualitzar la web amb un navegador de text com ara el Lynx. Si no disposem d'un programa d'aquestes característiques, sempre podem emprar un simulador online, com ara el Lynx Viewer. Per fer-nos una idea de com veurà la web Google i la gent que utilitza un navegador de text, també podem desactivar tots els plugins, el suport per a Java-script i la visualització d'imatges al nostre navegador habitual.